Tisdag 25 December

Igår var det julafton, jag hann inte riktigt med att uppdatera oss :)

Men, igår gick vi alltså in i v 14. (13+1) Så spännande! Det börjar synas lite nu.. Jens och jag ser det i alla fall, men det är nog bara såna som ser mig ofta som kan märka det.

Detta händer med Bönan i vecka 14:

Din bebis är 8 cm och väger ca 25 g. Bebisen är ungefär lika stor som en tennisboll. Nacken och halsen börjar bli så starka att bebisen kan hålla upp sitt huvud. Nu är alla kroppsdelar så pass utvecklade att man kan se vilket kön bebisen har.

Detta händer med mamman:
Nu tänjs musklerna och huden ut för att ge plats åt bebisen att växa. Om du vill göra ett fostervattensprov så görs det kring de närmaste veckorna. Det uppstår en massa känslor när du är gravid. Låt din partner och de närmaste få chans att stödja dig genom att prata med dem. Be din barnmorska om hjälp, hon finns där för dig.

Jens är så himla gullig!! Han klappar magen, och när han ska berätta nåt som bebisen inte får veta håller han för min navel *hihi* Han längtar så efter dig lilla varelse! Och jag med såklart! :) Vår lilla böna!

Kraaam!


Nu vänder det nog...

Jag har ju skrivit om mina humörsvängningar, tröttheten och illamåendet. Men nu vänder det nog! :) Skönt.
Har orkat vara vaken hela dagar nu utan att vila/sova... visst är jag trött på kvällen, men inte utmattad som jag har varit innan. Illamåendet är också bättre nu, ganska sällan det kommer smygande.
Jens sa häromdagen att han märker att jag blivit piggare, och så sa han att "det verkar som om du är mycket gladare nu"! Hihi, klart att han märker det, han har ju fått ta all skit! Stackarn!

Det börjar synas lite nu, längst ner på magen är en liten put (utöver den vanliga *ler*). Ganska mysigt.. längtar tills det syns mer... men det kommer väl snart nog.. sen blir man väl ganska trött på den stora magen. På Julafton påbörjar vi 4 månaden, OJ, då är det bara 5 månader kvar.. fort går det även fast det känns som om tiden går så evinnerligt sakta ibland.

Bönan ska få lite klappar av oss.. hihi.. Jens ska ge 2 radiostyrda helikoptrar. De har laser så man kan skjuta på varandra. Undrar vem det är som egentligen vill ha dessa helikoptrar, pappa och farfar kanske?!! :) Jag har köpt en liten mössa, en vit med små öron och små bruna renhorn på med en liten nos och så.. bedårande är den! Och till den ett par vita små vantar med röda tassavtryck på. Passar nog bra till nästa vinter!
Den är bortskämd redan i magen :)

Nä, åter till skink-koket!

Kram på er alla!

Måndag 17 December

Idag ska vi på inskrivining på barnmorskemottagningen. Spännande!! Vi ska få träffa barnmorskan, få en massa information, ta diverse prover och ja.. få veta hur man ska göra framöver. Om det är något speciellt att tänka på o.s.v.

Idag påbörjar vi vecka 13 (12+1).

Detta händer med Bönan i vecka 13:
Bebisen är 6,5 till 7,8 cm lång och väger 14 till 20 g. Bebisen är ungefär lika stor som en persika och växer snabbt. Stressa inte för mycket, det kan påverka din bebis. Männskliga drag, ögon och öron kommer på sin rätta plats.

Såhär står det om vad som händer med mamman:
Prova att känna din livmoder ungefär 10 cm nedanför din navel. Du kan jämföra känslan av en mjukboll. Brösten förändras och din midja syns troligen inte längre. Nu är det färdigt med att gå i tighta fodral ett tag, annars så trycks bebisens lilla krypin ihop.

Haha, oj, får se vad jag har för brallor i garderoben. Mina jeans börjar bli tajta, det känns.... Kanske får köpa lite nya kläder :)

Har haft lite ont i magen, det är säkert helt normalt, men man bli lite orolig. Oftast är det när jag är ute och går, eller när jag jobbar. Vi ska fråga om detta på BMM idag.

Kram!

UPPDATERING 14:15

Så, nu har vi kommit hem från BMM. Först tog de olika prover, de stack mig i armen!! :( Tur att Jens  var med som stöd! Det var en väldigt snäll sköterska iaf. Alla värden var bra, och blodtrycket var bra... skönt! Efter det fick vi träffa vår barnmorska, hon verkar väldigt trevlig och lättsam. Hon frågade oss en massa saker, och om vi hade några frågor - vi kom inte på några just då naturligtvis! att jag hade haft ont i magen var normalt, eftersom livmodern växer och allt så trycker den på olika organ och så, så det berodde på sådana saker. Skönt att få veta att man är normal! :)
Vi fick en bok och några papper med mycket information - jättebra!! Nu ska vi läsa på här hemma. :)
Fick en tid för UL också, den 16 januari ska vi få se Bönan igen! Men könet kan de inte fastställa förrän vecka 28-30 så vi får vänta tills dess om vi vill veta! Tror vi vill det.. just nu iaf.. men det kan nog ändras...

Jaja. Nu ska vi gå promenad med vovven!


Måndag 10 December

Idag påbörjar vi vecka 12, vi är alltså i 11+1. Så nu känner man sig lite säkrare, och lugnare. det är de första 12 veckorna som är mest kritiska, det är då de flesta mf sker.

Detta händer med Bönan i vecka 12:
Den är drygt 6 cm lång och väger 9 till 13 g. Det går att höra bebisens hjärtljud. Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). En del bebisar kan redan nu klia sig, suga på tummen, sträcka ut armarna och sträcka på sitt lilla huvud. Hjärnan har två kritiska utvecklingstadium, det ena är mellan vecka 12 och 18 och det andra är mellan vecka 24 och 36.

Har även läst att de flesa blivande mammor har gått upp 1,5 - 4 kg. Kändes skönt att läsa det, för jag går nog stadigt upp nu.. :) Livmodern tar upp hela bäckenet, och kommer mot slutet av graviditeten vara ända uppe i revbenen.

Humöret tycker jag nog har blivit bättre.. eller ja.. ibland i alla fall! :) Jag försöker räkna till 10, så på en dag kanske jag räknar till 60-70 sådär.

Ha en bra dag!

Kram Karin o Bönan!


Måndag 3 December

Tiden går så sakta! Men idag påbörjar vi v 11, alltså 10+1 om jag har förstått allt det här med hur man räknar. Vi är 2 dagar efter Susanne och Daniel.. =) 

Detta händer med Bönan i vecka 11:
Nu kallas det inte embryo längre, utan foster och den är ungefär lika stor som en kiwifrukt, mellan 4,5 - 6 cm. Naglarna börjar växa, och den kan röra lite på sig. Huvudet upptar hälften av Bönans kroppslängd.

Allting känns bra. Men jag är otålig. Nu får det börja synas nånting! Jag äter mycket, har aldrig varit såhär sugen på saker förut. Jag kan äta middag och bli jättemätt, och en kvart senare mumsar jag ett äpple... knasigt! Så har jag aldrig gjort förut. Det är nog en av de svårare sakerna för Jens, att inte äta varje gång jag äter.. =) hihi... Jag läste att moderkakan producerar mycket progesteron, vilket verkar avslappnande på de muskler vi inte kan kontrollera. T.ex. musklerna i tarmarna, därför fungerar tarmarna långsammare, vilket i sin tur kan leda till förstoppning. Jo tack.. shit.. äter lika mkt katrinplommon som de gamla på jobbet.. Too much information?! ;)

Nu är det bara 14 dagar tills vi ska till BMM, spännande! Jag vill dit nu!

Pappa Jens har förresten köpt en bilbarnstol.. han köpte den av en jobbarkompis. De kostar ce 1500 kr i butik, och vi fick köpt denna för 300 kr... perfekt! De växer ju ur den så fort.. de vi köpte den av fick bebis i juni och han har vuxit ur den redan, så det är ju igenting man använder jättelänge precis. Mycket bra köp! :)

Det känns så överväldigande. Tänk att det faktiskt växer en liten bäbis i mig.. ett björkfrö... Tänk att jag ska bli mamma i juni! Mamma!
Vi älskar dig lilla Bönan, och längtar efter dig!

RSS 2.0