Vecka 22 och 23 och magbilder igen!

Nu är vi inne i vecka 22 (21+4), så på torsdag börjar vecka 23 (22+0). Eftersom jag varit dålig på att uppdatera bloggen det senaste tar jag båda dessa veckor denna gången!

Detta händer med Bönan i vecka 22 och 23:

I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g. Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening. Ögonlocken täcker hela ögat och bebisen har fått ögonbryn. Naglarna är så långa att de täcker fingertopparna. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g. Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar väldigt mycket när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.
Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.

Detta händer med mamman:
Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna känner att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram.
Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen.
När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes.


image11

Här är magen i vecka 21+4

         

image11

Ha en jättebra dag allihopa!

Sparkar efter maten! :)

image11


Jag tänkte fråga någon av er där ute, varför sparkar babyn när man har ätit? Märker det nästan varje gång att den sätter gång och rör sig ordentligt när man har ätit. Fast det kanske är för att man sitter still en stund och då säger de ju att babyn "vaknar".

Just nu håller den lill* på med morgongymnastiken! Det känns så roligt, och häromdagen kände jag en större rörelse... det var som om hela den babykroppen vred sig runt på något sätt, så häftigt! Än så länge gör inte sparkarna ont iaf!

Annars mår vi bara bra, äter våra vitaminer och promenerar (oftast) varje dag. Det gör inte lika ont när man går så det är skönt med promenader. Jag ska tillbaka till sjukgymnasten nästa vecka och prova ut ett stödbälte, så det blir nog skönt att få ett sådant!

Ha en jättebra dag!!

image11

Magbilder, äntligen!

Nu kommer de, bilderna på magen. Känns väldigt knasigt att ta bilder på sin mage och lägga ut på nätet :) Båda två är tagna nu på morgonen.

                                                                                                                                              

 


Har även tagit en bild på en mössa bebisen fick i present av min kompis Hanna! Hon har stickat den själv, och jag tycker den är jättefin, Tack Hanna! :)

image18


Nu ska jag och pappa Jens gå en promenad! Ha en jättebra dag allihopa!


(¯`°?.ღ.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. Bönan .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.ღ.?°´¯)


Halvtid +2!

torsdags hade vi gått precis halva tiden, om man ska tro att babyn kommer exakt på dagen den är beräknad! Och nu märker man att du där inne börjar bli stor. Vi kan känna dig varje kväll, hur du rumlar runt och grejar, möblerar du om lite kanske?! Du kanske har fått samma (o)vana som din mamma, att alltid puffa till kudden innan man ska sova?!

image11

Nu är vi inne i vecka 21 (20+2)

Detta händer med Bönan i vecka 21:

I vecka 21 är kroppslängden omkring 20 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 420 g.

Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött- om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.

Detta händer med mamman:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.
Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, unvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytandemedicin som neutraliserar magsyran.
Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden.

Pappan:

Du och den blivande mamman är framme vid de man i folkmun brukar kalla, "de hundra lyckliga dagarna".

Under graviditeten kommer även du som pappa att äta näringsriktig mat, inte bara proteiner och kolhydrater utan även vitaminer och mineraler.

Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.


image11


Apropå detta med viktökningen, jag hör nog inte till den normala viktkurvan, ligger allt lite över. :) men allting sätter sig i alla fall på magen och brösten så det gör inte så mycket! Magen är allt stor nu, jag ska lägga in en bild snart, men vår kamera krånglar... image5

Det är roligt att det kommit nya läsare hit till bloggen, välkomna!!

image11

(¯`°?.ღ.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. Bönan .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.ღ.?°´¯)


Hjärtslag!

Vårt lilla hjärta! Idag hörde vi dina hjärtslag hos barnmorskan, 144 starka slag per minut!! Detta var helt normalt sa barnmorskan. Det var verkligen häftigt att höra dig!

image11


Hon kände på magen också och kollade vart magen började och slutade, men hon ska inte mäta den förrän nästa gång. Då ska de ta nya prover också, blodprov, urinprov och såna saker. Så vi vet att vi mår bra! Idag kollade hon mitt blodtryck och även det var bra, skönt att veta. Jag fick även träffa den fruktade...vågen... ;) Jag har gått upp 7 kg nu, det ökar stadigt, men det är ju inte konstigt när du växer så mycket. Magen är riktigt stor nu, och större ska den bli. 
Barnmorskan pratade om järntabletter, men iom att vi har så mycket järn i vårt vatten så ska jag vänta med att börja ta tabletterna. De ska kolla mig nästa besök och se om jag behöver börja då.

image11


På torsdag har halva tiden gått, då börjar vecka 20!! Oj, vad tiden har gått fort. Och vad vi längtar efter dig nu! Bara mer och mer för varje dag!

image14

Tänk ändå vad stort detta är, ibland fattar man inte riktigt. Att vi ska bli mamma och pappa! Att jag ska bli MAMMA, herregud! Jag ska verkligen göra mitt bästa lilla Böna, vi älskar dig jag och din pappa!

Pappa har känt dig!

Nu har även pappa känt dig lilla älskling! :) Igår kväll låg han med handen på magen länge för att se om du sparkade, och rätt som det var kände han en "bomp"! Han blev jätteglad! Du lever runt där inne ibland, jag känner dig när du rör dig mycket även om du inte sparkar, men bara när jag ligger ner och är stilla. Det är väl då du vaknar, när du inte vaggas runt i magen.
Vi längtar efter dig!

image11


Vi har startat en undersökning för att se om de vi känner tror att du är en pojke eller flicka. Just nu leder flicka.

Så ni där ute som läser, vad tror ni??

image11

Första sparkarna!!

Igår kväll när jag lagt mig kände jag Bönan för första gången!! Det var som att någon petade mig i magen, det var så tydligt att jag inte kan ha misstagit mig. En helt fantastisk känsla, bara lycka, blev så glad så jag grät!! Första livstecknet från dig vår älskling! Jag längtar tills Pappa Jens också kan känna dig!

Nu är vi inne i vecka 20 (19+1)!

image11


Detta händer med Bönan i vecka 20:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.
Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet. Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas.

Detta händer med mamman:

Du har nu gått halva tiden av dina 40 veckor. Man mäter livmoderns mått mellan pubisbenet och livmoderns topp. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer måttet öka med ungefär 1 cm i veckan. Om du väntar tvillingar kan ditt mått redan vara 28 cm. Ät mer järn, minst 100 mg järn per dag rekommenderas av Livsmedelsverket. Järnbrist orsakar även trötthet.

image11


Jag ska be Jens hjälpa mig att ta en magbild idag och lägga ut här, så ni får se hur stor jag är.

RSS 2.0