Vecka 22 och 23 och magbilder igen!

Nu är vi inne i vecka 22 (21+4), så på torsdag börjar vecka 23 (22+0). Eftersom jag varit dålig på att uppdatera bloggen det senaste tar jag båda dessa veckor denna gången!

Detta händer med Bönan i vecka 22 och 23:

I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g. Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening. Ögonlocken täcker hela ögat och bebisen har fått ögonbryn. Naglarna är så långa att de täcker fingertopparna. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g. Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar väldigt mycket när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.
Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.

Detta händer med mamman:
Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna känner att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram.
Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen.
När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes.


image11

Här är magen i vecka 21+4

         

image11

Ha en jättebra dag allihopa!

Kommentarer
Postat av: Mormor

Vilken fin mage!!!!!

2008-02-25 @ 18:56:09
Postat av: Emma

Håller med "mormor"! =)
Sååååå fin!

2008-02-25 @ 19:25:18
URL: http://emmalundstedt84.blogg.se
Postat av: Karin

Tack! :) Det är inte ofta man får komplimanger när magen växer ;)

2008-02-25 @ 22:15:50
Postat av: Morfar

Då det numera är ett barn tycker jag du skall börja skriva Gösta nu. Att magen växer beror på att han håller på att inreda garaget, detta har han efter pappa o farfar!

2008-02-26 @ 14:57:40
Postat av: Karin

Haha!! Så det är så det ligger till! :) (det där med Gösta låtsas jag att jag inte såg) ;)

2008-02-26 @ 16:12:41
Postat av: Sarah

Håller även jag med Mormor, jättefin mage! Såå mysigt :D

Hoppas du tycker att bältet du fick hos sjukgymnasten hjälper.
Kram

2008-02-29 @ 22:14:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0