Glömde ju berätta...

att vi köpte vår barnvagn igår! En Emmaljunga! Vi köpte den av Jens arbetskompis Timmy och hans tjej Jessika, fick den för 1500, helt perfekt!! Skönt att ha barnvagnen klar, det är ju ändå en av de stora dyra grejerna man måste ha. Och den var precis som ny, fin och fräsch, inte ett märke på den.

image12


image13

Torsdag 31 Januari

Nu har jag inte uppdaterat på ett tag, det har varit en ganska jobbig tid här hemma, så det har fått vänta.

Men nu har vi i alla fall gått in i vecka 19 (18+0)! Jag har fortfarande inte känt den, inte vad jag vet, det är nog ganska svårt att veta om man känner den eller om det bara bubblar i magen. :) Så jag har sagt åt Bönan att sparka hårdare, mamma blir inte arg!

image10

Detta händer med Bönan i vecka 19:

I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande.

Sugande rörelser och sväljningsrörelser förekommer från tolfte graviditetsveckan och framåt. Barnet sväljer fostervatten, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten. Barnets förmåga att kissa är också viktig för balansen av fostervattenmängden.

Detta händer med mamman:

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen.

På grund av de högre östrogenhalterna kan du som har ljus hy få mörka hudfläckar i ansiktet. Om du solar kan fläckarna bli än mörkare. Hos mörkhyade blir fläckarna ljusa. Detta fenomen kalls för kloasma.

image11

Nu är tiden bokad.. den 21 mars kl 8:00 får vi reda på om du, vår lilla böna, är en pojke eller flicka! Så spännande det är! Vi får göra ultraljudet i Göteborg, för det finns inte något närmare ställe. Men vi fick inte göra 3d ultraljud, det gjordes bara av medicinska skäl sa de. Det är så himla lång tid kvar! Vill se dig igen nu!!

De verkar vara väldigt trevliga där i alla fall, har bara hört bra saker.


image11

Jag har förresten ett jättesug efter julmust, har nog inte nämnt det tidigare, men jag måste  ha julmust hemma! Och det brukar ju finnas kvar must efter jul, men i år så finns det nästan ingenstans. Stod en lapp på ICA MAXI efter jul som löd såhär "I år har svensken druckit julmust som aldrig förr. Därför är musten slut hos vår leverantör....." typiskt! Så vi har letat överallt efter julmust. Och igår blev min lyckodag!!! Jag hittade mängder av denna fantastiska dricka på Ö&B, fr 7 kr/st inkl. pant! Synd att jag inte hade mer pengar, men jag köpte i alla fall 3 stora flaskor.
Så nu har jag ett lager på 5 flaskor som jag får hushålla med framöver, fram till påsk för då kommer påskmusten! :)

image11

Ha en jättebra dag allihopa!!
Kramar!


 

 

Ultraljud!!

Nu har vi varit på UL!! Vi var väldigt spända innan vi åkte, nyfikna och glada att äntligen få se Bönan igen! Det stod i info-bladet vi fått att mamman helst inte ska kissa på 2 timmar innan ultraljudet, men självklart blev jag kissnödig så jag fick gå på toa 3 gånger innan vi åkte... blir alltid kissnödig när man inte ska. Men detta gjorde ingenting för vi såg dig allt Bönan, och din lilla lilla hand när du vinkade! :)
Barnmorskan styrde omkring makkapären på magen och vi såg huvudet, det lilla hjärtat som slog, magen, lårbenet och tydlig ryggrad. Allting såg bra ut sa hon, skönt! Huvudet är nu 3,4 cm från sida till sida och lårbenet 2 cm. Totalt är den 14 cm!! Nu börjar den bli stor!
Hon kunde inte säga vad det var för kön, vet inte om det berodde på att hon inte ville eller inte kunde... men vi ska boka ett privat UL omkring v 20 sen för att få se bebisen igen ändå, så då ska vi kolla det!

Och vi såg en hand!!!! Det var jätteroligt att få se!!

Barnmorskan sa nu att vi är beräknade till den 2 juli, istället för den 29 juni, alltså går vi in i vecka 17 imorgon!

Här är bilder på vår älskade lilla bebis! De är tagna på den vanliga bilden med mobilen så kanske inte jättebra bild, men man ser bebis iaf!! :)

         

Jag tror att Jens tyckte att det var extra roligt att se dig bönan. Jag har sett dig en gång innan, och känner ju att du växer och allting, men han känner ju liksom inte det. Så detta var nog väldigt roligt för honom!! Och självklart för mig också!

Vi älskar dig lilla pytte!!

Tisdag 15 Januari.

Nu har vi gått in i vecka 17 (16+1)!! Så spännande, snart är vi halvvägs!! Jag har inte känt något röra sig i magen ännu, men det kommer!

Detta händer med Bönan i vecka 17:
I vecka 17 är kroppslängden omkring 16 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 170 g. Bebisen är lika stor som en kupad hand. Bebisen samlar på sig fett, viktigt för att kunna hålla värmen efter födseln och lagrar näring. Barnet rynkar pannan och kan använda andra ansiktsmuskler. Öronen har flyttat från halsen till huvudet. Han eller hon kan öppna och sluta händerna och kan undersöka sig själv och sin begränsade miljö med handen.

Detta händer med mamman:
Viktökning 2,5 till 4,5 kg, mer eller mindre. Livmodern har en ovalform. Du kanske är hungrigare än vanligt, ät när du är hungrig men tänk på vad du stoppar i dig.

I slutet av vecka 17 når livmodern till mitt emellan blygdbenet och naveln. Åtminstone människor som du umgås med dagligen ser nu att du är gravid.

Haha, var tvungen att ta med detta jag hittade på nätet: detta händer med pappan:

Många män går upp i vikt under graviditeten, ett resultat av allt småätande tillsammans med den illamående blivande mamman.Glöm inte att motionera! Välj en aktivitet som ni kan göra tillsammans. Se till att ni båda har bekväma skor att motionera i, modeller som ger bra stöd åt fötter och fotleder.
Undrar om Jens känner sig träffad, han har nog gått upp ett kg eller två han med! :)


Imorgon ska vi på ultraljudet, det ska bli sååå roligt!! Jag längtar efter att se dig Bönan, både jag och pappa gör det! Vi pratar om dig nästan jämt, och tänker på dig ännu oftare! :) Vi planerar och grejar, kikar på hur vi kan bygga iordning för din ankomst och funderar vilka barnstolar/barnvagnar/badbaljor m.m. som är bäst och säkrast!

Skriver imorgon igen efter ultraljudet! Kommer nog även bilder på Bönan då!!


 


BREAKING NEWS!!

Nu känner man magen genom naveln!! :) Jag upptäckte det idag när jag skulle plocka ut lite navelludd, hihi nädå, jag vet inte varför jag petade i naveln (men som Jens sa "ibland gör man det!"). Iaf så har jag alltid haft en ganska djup navel med rynk längst ner (eller var säger man?! det som blir efter att man knutit navelsträngen) men nu är den helt slät i och grund, man känner att det är hårt bakom och att det nästan buktar ut!! Så snart är jag tjock!! image5

Så nu tog jag ut piercingen, så Bönan kan växa ordentligt! image4

På tisdag ska vi på ultraljud, såååå spännande!! Hoppas vi kan se dig tydligt Bönan, du kanske kan försöka vinka på oss eller nåt?! Sedan ska vi boka ett privat UL också, så vi kan se om du är pojke eller flicka. Då får vi dig både på kort och inspelad på dvd-film, så kan du se dig själv sen. Hur du såg ut i mammas mage!

Kramar!!


(¯`♥.¸(¯`♥.¸♥ Bönan bf 29/6-08 ♥¸ .♥´¯)¸.♥´¯)

Tisdag 8 januari.

Nu är vi inne i vecka 16 (15+1).

Detta händer med Bönan i vecka 16:
Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage.  Fostret rör också ofta på armar och ben. Denna gymnastik kan till och med sätta igång svettning då svettkörtlarna redan har utvecklats, även om din livmoder ser till att fostrets temperatur regleras till en lagom nivå. Någon gång mellan vecka 16 och vecka 20 kommer du förmodligen att kunna känna fostrets rörelser för första gången. Bli inte orolig om du inte känner någonting än. Ditt barn är fortfarande väldigt litet - omkring 11 till 12 centimeter långt och väger strax under 85 gram - och då fostervattnet dämpar rörelserna kan det vara svårt att känna dem.

Detta händer med mamman:
I vecka 16 är livmodern stor som två knytnävar och når 4-5 cm över blygdbenet.

Viktuppgångens fördelning under graviditeten

Tabellen visar hur mycket fostret och olika organ har ökat i vikt (gram) vid olika tidpunkter i graviditeten:

Graviditetsvecka


10

20

30

40

Foster

530015003300

Livmoder, moderkaka och fostervatten

180100518402350

Bröstkörtlar

35180360400

Moderns blod

10060013001200

Resten av kroppen

325191535005200

Total viktökning

6504000850012500


Man ska inte haka upp sig på vikten säger de... men jag har nog gått upp 4 kg redan, minst! Men som Susanne, hon är några dagar före oss och hon gick ner en massa kilo i början av graviditeten, så det är säkert väldigt olika! Så länge Bönan mår bra så spelar det ingen roll!

Det var allt för idag!

Torsdag 3 Januari 2008!

Nytt år... ett år med stora förändringar, glädje och nya erfarenheter! Ja, jag pratar förstås om lilla Bönan! Nu märks det att den växer, i de närmsta veckorna kommer dess längd att fördubblas så nu går det snabbt. Jag märker det på magen också. Har fått köpa mina första Mamma-byxor nu, de är väldigt fina faktiskt och otroligt bekväma!

image3

Nu är vi alltså i vecka 15 (14+3), tänk ändå vad snabbt det går! Vi är snart halvvägs!

Detta händer med Bönan i vecka 15:
Den är nu stor som ett äpple. Vikten har fördubblats sedan förra veckan, nu väger bebisen 50 g och är 9 till 10 cm mellan stjärt och huvud. Bebisen samlar på sig kalcium och skelettet blir hårdare och hårdare. Bebisen kan suga på tummen och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden. De yttre könsorganen är färdigbildade och man kan tydligt se om det är en pojke eller flicka!

Detta händer med mamman:
Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bla i mjölkprodukter. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Livmodern är stor som en grapefrukt nu och kläderna börjar strama på allvar. Den förändrade hormonbalansen har många effekter, en del märker det på hårväxten: man kan få fina fjun på magen eller överläppen (försvinner sedan), en del får kraftigare hår på huvudet - eller tappar hår. Man kan även få bruna fläckar (pigmentförändringar) bl.a. i ansiktet, och på många gravida syns en brun linje från naveln och neråt (eller från naveln och uppåt).


Det med mardrömmar känner jag igen. Drömmer otäcka drömmar nästan varje natt, kanske därför jag vaknar med huvudvärk? Men svartsjuka och det känner jag inte igen... Inte otrygg heller. Men däremot fick jag panikångest häromdagen. "Jag kan ju ingenting om barn!! Hur gör man? Ska den sova på mage/rygg? Ska den ha egen säng eller sova i vår - vilket är bäst? Hur byter man blöja? Tänk om den blir sjuk, vad gör man då? Tänk om den sväljer något farligt! Hur ska jag orka med en bebis som vaknar och ska äta på nätterna och så? Jag som knappt orkade med en hundvalp de veckor innan den blev rumsren!! Herregud! Prata inte om barn med mig, jag kan ingenting!!" Så kändes det, och det var hemskt! Sån tur att jag har Jens som lugnar mig och hjälper och stöttar! Jag hade aldrig fixat detta ensam. Tänker på alla ensamstående mammor, all heder! Det måste vara oerhört svårt. Och detta känner jag innan bebisen ens kommit!
Som Jens sa: Vi har våra familjer, som alltid ställer upp i vått och torrt. De kommer hjälpa oss och stötta oss alltid! TACK alla, ni vet vilka vi menar, det känns tryggt att ha er nära!


Nu kommer vi snart kunna känna dig lilla filur... i alla fall jag. Pappa Jens får vänta tills dina små sparkar känns utifrån. Men jag kommer kunna känna dig, när du rör dig och lever rullan där inne. Det ska tydligen kännas som fjärilar i magen eller som simmande fiskar (?!) läste jag i en bok. Så nu ska jag bara fatta hur det känns med simmande fiskar, *hihi* Nädå, jag ska allt känna efter ordentligt. Du lovar att vara tydlig va?! Du får försöka ge mig små tecken. :)
Snart får vi se dig också! Den 16 januari ska vi gå på ultraljud, det ska bli så roligt! Då kommer du verkligen se ut som en bebis. När jag såg dig förra gången såg du ut som en liten böna, och ärligt talat (inte illa ment) så förstod jag inte vad som var upp/ner/bak/fram! :) Men nu kommer vi se det! Du kanske suger på tummen, och visar oss om du är en flicka eller pojke! Oroa dig inte, vi blir lika glada vad du än är - vår lilla!

Pappa Jens läser mycket böcker, mycket mer än mig! Sedan berättar han för mig vad han har läst och lär mig en massa saker. Han är så go. Han sa häromdagen att vi borde ha en läs-stund varje måndagskväll när vi läser om vad som kommer hända i den nya veckan, om hur du växer och om hur du utvecklas. Så mysigt!!

Puss och kram!

RSS 2.0