Vecka 27!

Idag går vi in i vecka 27 (26+0)! Gud vad tiden går fort, alldeles nyss var vi i vecka 17!

Detta händer med Bönan (Linnéa) i vecka 27:
Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.
Från och med nu anger vi bebisens längd från huvud till häl. Nu är din bebis 34 cm och väger omkring 1 kg. Hörseln har utvecklats mer. Bebisen känner igen din röst och din partners om ni är tillsammans ofta.

Hårstråna på huvudet är fortfarande små, tunna och bleka utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. De är ofta bara någon millimeter långa.

Barnet kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att barnet försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när fostret utsätts för ljusstimuli.

Detta händer med mamman:
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.
Röda strimmor kan börja synas på din mage, detta är inte ovanligt. Dessa bleknar efter förlossningen. Du kan känna av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna.

Blodcirkulationen ökar kraftigt i kroppens alla organ, också i huden, mest påtaglig är ökningen i underarmar, händer och fötter. Genomblödningen i händerna ökar med cirka 5 gånger jämfört med kvinnor som inte är gravida. En gravid kvinna känner sig ofta allmänt varm, men speciellt känns händerna varma och - och ibland också fötterna.


image11

Ojdå, vad mycket som händer just nu med bebis! Det som händer med mamman stämmer väl in till viss del på mig... får gå upp nästan varje natt för att gå på toaletten. Och då brukar baby vakna och ligga och tumla runt en stund innan vi somnar om! :) Då "nattmyser" vi en stund! Röda strimmor på magen har jag inte fått ännu, men det kommer väl snart. Magen töjs så himla mycket nu, den är riktigt stor! Tryck mot lungorna har jag känt några gånger, och det var riktigt otäckt! Det var väldigt hårt tryck, och jag fick lite typ hjärtklappning, men bara jag andas lugnt och vilar en stund så försvinner det. Men läskigt är det!

image11

Nu ska jag och baby ha kafferep!

(¯`°?.ღ.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. Linnéa.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.ღ.?°´¯)


Barnmorskorna på SVT!

Nu har jag tjuvkikat på Barnmorskorna som börjar ikväll 21:00 på SVT! Var tveksam till om jag verkligen vågade titta på det iom att jag är ganska nervös inför min egen förlossning. Men jag tror det var bra för mig att se det. Att få se hur det går till, och att få se de nyfödda bebisarna! NU längtar jag bara! Tänk vilken känsla när man får se sin bebis för första gången... jag kan inte ens föreställa mig hur det måste kännas. Att få se det lilla ansiktet och känna på de små fingarna och tårna!

Här kan ni se kvällens avsnitt om ni inte orkar vänta:  http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1086276!

Imorgon går vi in i vecka 27 (26+0), ny blogg kommer då!


(¯`°?.ღ.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. Linnéa .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.ღ.?°´¯)


25+3

Nu är vi alltså inne i vecka 26 (25+3) och vi växer stadigt båda två! ;) Det är härligt att vara gravid, när man känner den lilla tumla runt i magen och man går och klappar och pratar med magen. Det är overkligt att det faktiskt är en liten bebis där inne, men helt fantastiskt. Det är så häftigt allt det här, att veta hur hon utvecklas och att det mer och mer blir en lite människa. En liten människa som jag och Jens har skapat, och som vi alltid kommer att älska och ta hand om.

image11

Detta händer med Bönan (Linnéa) i vecka 26:
Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret. Från vecka 24 kan bebisen höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibell. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata. Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner.

I vecka 26-27 slår barnets hjärta i medeltal omkring 170 slag per minut.? I vecka 38-40 slår barnets hjärta i medeltal omkring 130 slag per minut, vilket således beror på olika tidpunkter för utvecklingen av olika nervsystem. Skillnaden mellan olika barn är stor.


Detta händer med mamman:

Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln. Ditt barns hicka uppfattar du som små rytmiska kittlingar.

Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort. Tre av fem kvinnor drabbas av detta. Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig.

image11

Nya saker inhandlade och pysslade! Här är lite bilder på 2 koftor och ett par skor jag köpte på stan i torsdags - jag kunde inte låta bli!!

              

Vi köpte ett par ramar för ett tag sen på IKEA som vi har målat vita och satt in UL bilderna i också, dessa korten blev jättemörka, men man kanske ser lite iaf:

    

Och här är ett foto på UL bilden från köns-ul den 19 mars!

image47


image11

En overklig, fantastisk dag!

DET BLIR EN FLICKA!  En liten Linnéa blir det... Ååå hon är så fin! Vi fick se allting jättetydligt på ultraljudet idag, händerna, fötterna, hjärtat, kroppspulsådern, ansiktet med den lilla lilla näsan och till slut också könet! Vår älskade lilla flicka.
Barnmorskan visade oss allting väldigt noga, och vi fick 2 jättefina bilder och en dvd på ca 10 min. Där ser man allting, och det ska bli så roligt att visa den för alla som vill se. :)
Enligt måtten väger hon nu ca. 900 gram, och har växt ordentligt, hon låg på + på tillväxtkurvan sa bm, haha, en stor flicka! Men alla mått och allting såg bra ut, så skönt att veta det!

image11


Efter att vi varit i lyckorus en stund åkte vi vidare nedåt landet till Ullared, in med shoppinglistan i högsta hugg!

Här är lite bilder på det vi handlade:

                  
         

Den rosa badbaljan köpte vi på Babyhörnan i Gbg på vägen hem! :) Jag fick även köpt lite mammakläder, jens köpte kalsonger, vi köpte ett glas till Jessika (det höll!) och tvättlappar och sådant + en hårfön till mamma!

image11

Nu är jag så trött så jag ramlar ihop snart, men ha en jättebra kväll!!

Älskade liten...

Detta är sista dagen du bor i min mage och jag inte vet om du är en pojke eller flicka. Jag höll på att skriva att det är sista dagen jag inte vet vem du är, men det vet jag ju inte ändå... det ska bli så spännande att lära känna dig när du kommer.  Att få lära dig saker, att få se dig le, få se hur din personlighet utvecklas och att bara få vara med dig! Vi längtar så efter dig, och älskar dig över allt annat! image25


image11

"Ur djupet"

Lilla barn djupt där inne
under mitt hjärta, i mitt sinne.

Du finns där, fast ännu osedd
trygg i magens mjuka bädd.

Vem är du mitt lilla knytt?
Du vars liv är är orört, nytt?

Vad jag längtar till vår stund,
mötets brinnande sekund!

Se din blick och möta dig,
du som varit en del av mig.

Lilla barn djup där inne
under mitt hjärta och i mitt sinne.

~av Jenny Andersson~

image11

Magbilder 24+5

Här kommer nya magbilder.. snart måste jag lägga upp alla i ordning för att se hur mycket den egentligen har växt!

Börjar bli svårt att ta kort på sig själv nu, snart får Jens agera fotograf! :)

Magen 24+5 alltså:

          

24+4 och 2 dagar kvar!!

Hinner bara med en snabbis blogg nu.. men ska berätta vad som händer med bebis och mamma i v.25 och att om 2 dagar får vi reda på om det är en flicka eller pojke!! :)

image11

Detta händer med Bönan i vecka 25:

I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker bebisen mindre. Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror.
De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Detta händer med mamman:

I denna vecka är SF mellan 23 och 26 cm - som en fotboll! Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt.

Du har gått 171 fulla dagar av 281 (61%).
Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 3 fulla dagar(v24+3).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 2 jul 2008
Du har 110 dagar kvar till förlossning.

image31

Ha en bra dag allihpa!

Bilder på mina söta inköp!

Jag var bara tvungen att lägga ut bilder på kläderna jag köpte igår! Bilderna blev inte så bra men men...

              

Visst är de söta!! Så himla små... image25

BM besök idag!

Nu har vi kommit hem från barnmorskemottagningen! De tog prover för att kolla järnvärdet och blodsockret - båda värdena var jättebra, så jag behöver inte börja med järntabletterna ännu, även blodtrycket var bra! Sedan mätte hon magen, 26 cm var mitt sf mått... Vid varje besök, från och med andra hälften av graviditeten, mäter barnmorskan livmoderns storlek för att se hur barnet växt. Hon använder ett vanligt måttband och mäter avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundus). Sedan ritar hon in värdet på ett sk gravidogram så att man kan följa utvecklingen på en kurva.

image24

Den blå pluppen är där vi är nu. Oj, vad ska jag säga... ligger ju där man normalt är med tvillingar i denna veckan, hihi, jaja, kanske är en jättebebis där inne! image25

När vi fick lyssna på hjärtslagen grejade Bönan runt så det knastrade en massa i barnmorskans mackapär! :) En aktiv liten en är det i alla fall! Hjärtslagen låg på 148 slag / minut, helt normalt sa bm!

Så kort sagt allt är bra och normalt med mig och bebis!! Skönt!

Magen 23+6!!

Här är nya magbilder... för första gången en framifrån också.

    

Nu börjar den allt bli stor! :)

23+2 idag och 11 dagar kvar tills vi får veta!!

Så nu är vi redan i vecka 23+2! Det har inte hänt så mycket, jag växer en del och babyn sparkar massa, men annars är allt som vanligt. Och det är väl skönt det! Skulle lagt upp nya magbilder idag, men kameran är borta.. får finkamma huset sen!

image11

Detta händer med Bönan i vecka 24:
Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut. Bebisen vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen.

Detta händer med mamman:
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont.

På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, den kan också bli fet och finnig. Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar.


image11

Allting är så spännande, och att läsa om hur Bönan utvecklas! Tänk att den faktiskt är i min mage! Ibland känns det lite alien-aktigt när den rör sig, man ser hela magen ändrar form och rör på sig, haha, skumt, men jättemysigt! Man sitter där och bara fånler! :) Ååå jag längtar så efter dig vår lilla Böna, men tiden går fort, så du är snart här hos oss! Jag ska snart sätta igång och läsa de förlossningsböcker jag har köpt. De kan nog lugna mig lite när man vet mer om hur allting fungerar, vad det finns för smärtlindringar o.s.v.

image11

Ha en jättebra dag allihopa!!

19 dagar kvar!

Tills vi får veta vad det är som lurar där inne i magen! :) Vi vet inte riktigt vad vi tror, men de flesta verkar tro att det är en flicka. Jag gjorde ett test på nätet häromdagen och där visade 5/5 frågor att det var en flicka, men om man tittar på den kinesiska befruktningskalendern ska det bli en pojke. Så vi får se!!

Vi älskar dig lilla Bönan, pojke eller flicka!! Allt vi önskar är att du ska vara frisk och må bra! 

Har fått lite nojja på det där, tänk om det är något fel på vår baby! Eller tänk om det händer något med den?! Jag vet att man inte kan tänka så, för man blir knäpp, men oron finns där..

Nu har jag köpt en ny bok så jag kan läsa på om förlossningar, så kanske jag lugnar ner mig lite och inte är så nervös! "Innan du föder" heter den och verkar väldigt bra! Sedan tror jag att jag blir lugnare ju närmare man kommer, och ju mer man lär sig, t.ex. på föräldrakursen och så. Och nu har jag fått höra en hel del positiva förlossningsberättelser också, det gör mycket, att inte bara höra alla dessa skräckhistorier!
Igår sa Jens "På söndag är det bara 4 månader kvar..."  HERREGUD då är det verkligen 4 månader kvar till BF. Vi som har så mycket kvar att göra, vi fick ju nyss reda på att vi var gravida känsn det som. Tiden går så fort!! Men gud vad roligt det är, och spännande, och omvälvande! Vi längtar så efter dig lilla pytte!

image11

Hoppas ni får en fin dag, trots det gråa vädret!


(¯`♥.¸(¯`♥.¸♥ Bönan bf 2/7-08 ♥¸ .♥´¯)¸.♥´¯)

image11Förresten, här är en lista på allt vi ska handla på Ullared, med priser och allt, hittade den på familjeliv.se. Väldigt praktiskt att hitta en färdig inköpslista med allt man behöver! Så jag ville fråga er om det fattas något på listan, eller om något på listan är helt onödigt. (kläder har jag inte tagit med) Om ni orkar läsa igenom den!

Sova:
Täcke vagga 70*80 cm - 49,95
Täcke spjälsäng 100*130 - 79,95
Kudde vagga 25*35 cm - 12,95
Kudde spjälsäng 30*35 - 24,95
Påslakanset vagga - 69,95
Påslakanset spjälsäng - 89,95-99,00
Örngott vagga - 5,95
Örngott spjälsäng - 5,95
Dra på lakan vagga - 24,95
Dra på lakan spjälsäng - 34,95
Plastad frotte 45*60 cm - 19,95
Fleecefilt - 49,95
Spjälsängsskydd - 99,00
Nappar Esska 2-pack - 25,95
Napphållare - 27,95

Äta:
Nappflaska Mam Ultivent - 39,95
Nappflaska Bambino - 29,95
Extra dinappar till flskorna - 17,95-22,95
Flaskställ - 13,95
Flaskborste - 6,95
Amningskudde - 129

Sköta:
Skötbädd - 119
Tvättlappar 200 st - 19,95
Våtservetter 3-pack - 24,95
Nagelsax 21,95
Napptermometr - 69,95
Babytops 50 st - 7,95
Badolja - 23,95
Badbalja + babyinsats - 69,95+39,95
Badcape 39,95

Transport:
Myggnät - 19,95
Regnskydd - 59,95
Bärsele - 129
Parasoll - 69,95

Leka:
Babysitter + lekbåge - 189+49,95
Isbitring - 9,95


RSS 2.0