Tiden går så fort!!

Redan vecka 31 (30+0). Helt ofattbart, 10 veckor kvar! Det är nog en liten vildbase jag har i magen, den senaste tiden har hon grejat och hållt på väldigt mycket, det är så mysigt!

Detta händer med babyn i vecka 31:
I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Barnets kropp lagrar fett. Mammans aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå.
Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln.

Detta händer med mamman:

Livmodern når till 3-4 fingrars bredd nedanför nedersta revbenet.

Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.


image11

På Malta fanns det en massa affärer med barnkläder, speciellt med en massa söta klänningar. I ett skyltfönster fastnade jag för en klänning, och spanade på den varje dag tills näst sista dagen - då slog vi till och köpte den!

image51

Visst är den bedårande! Jag tyckte det var så fint med klöverblommorna. Det fanns matchande skor och kofta, men det fick räcka med bara klänningen. Så himla söt!

Vi köpte en klänning till, (det var så fint med lite orange för omväxlings skull - så lätt att allting blir rosa), och en liten pyjamas. Fina va?!

     

image11

Magen börjar bli riktigt stor nu, börjar bli svårt att få med hela på kort, snart får Jens hjälpa mig att fotografera den! Men jag tycker att det är mysigt med min kula! :)

Såhär såg magen ut på Malta: 


Och såhär ser magen ut idag!  (Bli inte förskräckta när det dyker upp världens närbild ;) )
           

image11

Lilla Bönan, du är nästan det enda jag och din pappa pratar om! Det spelar ingen roll vilket ämne som kommer upp, på något sätt leder det fram till att vi pratar om dig. Vi fantiserar om dig, och hur vårt liv med dig kommer se ut.

Vi älskar dig vår lilla Böna, och längtar efter dig!!

image11

Fortfarande tvillingkurvan som gäller!

Haha, igår var vi hos bm. Hon lyssnade på hjärtslagen (140/min) och tog mitt blodtryck som var bra, jag vägde mig och hade bara gått upp 1 kg sen sist. Och sedan skulle hon mäta magen, ta sf måttet, och jag ligger fortfarande på toppstrecket, tvillingkurvan! :) Men bm sa att det var normalt, tillväxt +15% eller -15% var normalt att ligga emellan, och enligt kön.ul vi gjorde ligger vår flicka på tillväxt +14%! Jag var tvungen att fråga bm om det kommer bli en gigantiskt baby då, men hon sa att om hon fortsätter växa såhär och jag går tiden ut kommer hon ligga på ca 3800-3900 gram, vilket är jättebra! Skönt!

image50


Nu åker vi bort imorgon och är borta en vecka så jag tjuvstartar med att skriva vad som händer i vecka 29 (28+0 som är på torsdag)

Detta händer med babybönan:
I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.
Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.
Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umås mycket med.

Detta händer med mamman:
Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

image11


 

(¯`°?.ღ.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. Linnéa .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.ღ.?°´¯)


 


27+2

Idag är vi i vecka 28 (27+2), tredje trimestern, och jag fattar inte att tiden går såhär fort!! Jädrar... och vår lilla flicka är stor, man känner henne tydligt varje dag när hon tumlar omkring i magen. Så mysigt, jag kommer nog sakna den känslan lite när hon kommer. Jag tog magkort i lördags, alltså 26+2 så ni får hålla till godo med dem så länge så lägger jag ut nya snart igen! Lägger även ut magbilderna i ordning från v. 20+3 fram till nu.

    

Och här kommer de i ordning från den första bilden (20+3, 21+4, 23+6, 24+5, 26+2):

                   

image11

Detta händer med Bönan (Linnéa) i vecka 28:
Barnet väger nu cirka 1,1 kg och längden är omkring 35 cm, huvudets omkrets är ca 27 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

Detta händer med mamman:

Trefjärdedelar av din graviditet har passerat. Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.

Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.

image11(¯`°?.ღ.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. Linnéa .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.ღ.?°´¯)

 

RSS 2.0