3 dagar kvar!!

Ja... till BF alltså. Men vi får se, som det känns nu går vi antagligen över tiden. Hon har inte visat några tecken på att vilja komma ut i alla fall.. trivs nog bra i min mage! Vi får kanske börja testa saker som kan sätta igång förlossningen, har ni några tips? Här är de saker jag har hört:

* Putsa fönster & storstäda, har redan testats och det fungerade inte!
* Hallonbladste, borde kanske inhandlas!
* Prinsesstårta, *mmm* gott i vilket fall som helst!
* Champagne, knasigt, det är ju alkohol i det... eller finns det alkoholfri? I så fall får vi nog köpa det!
* Färdknäpp (ha sex alltså).. hmm.. känner mig inte jätteattraktiv just nu, valross. Får se....
* Promenader, det är ju lätt iaf men fort går det inte! ;)
* Äta stark mat, kanske blir riktigt stark thai-mat till middag imorn då!
* Ricinolja, men det verkar farligt - bebisen kan få syrebrist för att allting händer så fort så det är inte att tänka på!!
* Ett ihopkok som nog inte heller är att tänka på för det låter så himla äckligt! Recept:
1.5 liter vatten
2 pressade citroner
2-4 matskedar honung eller lönnsirap
2 matskedar färskriven ingefära
2 teskedar cayennepeppar

Blanda o drick hälften. har inget hänt inom ett dygn, drick resten.

Tipsa gärna om ni vet fler saker!! :)

slempropp...

Igår pratade jag och Jens en del om slemproppen och att det faktiskt låter väldigt äckligt. Men vi kom fram till att med allt annat som kommer när man föder barn är det nog inte så farligt ändå! Men så i alla fall, inatt drömde jag att min slempropp lossnade, hittade den i trosan i form av en grön tutti frutti godis! Haha, fasen vad konsigt man kan drömma. Det var nog en dröm blandad av mitt och Jens samtal och mitt godissug! ;)

   

Jag har för övrigt kunnat raka benen idag, allt går bara man vill! Inte lika enkelt nu när man har en baotamage ivägen, men man får raka på känn och det gick bra! Hittade även en fästing i knävecket!! Uscha, jens tog bort den iaf!

(¯`°•.ღ.•:*¨¨*:•.♥.•:*¨¨*:•. Linnéa .•:*¨¨*:•.♥.•:*¨¨*:•.ღ.•°´¯)


Förvärkar...


Ojoj.. jag har haft en hel del sammandragniingar och förvärkar under en period nu. Magen blir hård, och en mensvärkliknande smärta. Men igår när jag och Jens var på Maxi kom det en helt ny slags förvärk... jag var tvungen att stanna upp och hålla i Jens! Tänkte bara "Herregud, jag kan INTE få värkar på maxi, måste hem!!" Jag var beredd att släppa allt vi handlat och åka hem, tur att Jens är lugn och saklig, hehe. Jag fick två stycken och sedan var de borta...

De kändes väldigt konstigt, det strålade liksom från magen/ryggen ner i bäckenet och gjorde ganska ont. Svårt att förklara.. får se om det kommer fler idag kanske!

Ha en bra dag!


Vecka 40!

Ja, nu är vi inne i vecka 40 (39+0)!!

Idag var vi hos barmorskan, hade en vikarie-bm idag för vår är på semester. Vi fick en som heter Marianne, verkar väldigt trevlig och bra! SF måttet hade ökat med 1 cm, tydligen ovanligt att det ökar såhär i slutet, men det var inget fel med det. Hjärtat slog med 158 slag/minut, så många slag har det aldrig varit förut, bm sa att bebis nog kände att det var en ny bm och att hon blev lite uppspelt då ;) Hihi, söta bebis!! Barnmorskan kände på magen och sa att allting verkade bra - hon sa också att hon tyckte jag hade en fin mage :) *tack*

Nu sitter bebis "som en kork", alldeles fixerad är hon, så nu får hon ta och komma tycker vi!

Detta händer med bebis i vecka 40:
Nu är bebisen helt klar och väger mellan 3,5 till 4 kg och är mellan 48 och 52 cm lång. Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. Trots platsbrist i magen kan det dröja två veckor till innan den vill ut. De flesta bebisar föds på natten. 92% av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Detta händer med mamman:
Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Vad som egentligen startar en förlossning är fortfarande ett mysterium, vissa tror att det är barnet som bestämmer när det är dags att komma ut.

Nu är hon fixerad!

Japp, nu är lilltjejen fixerad! Så spännande! Vi var hos barnmorskan i morse, alla mått var samma som förra gången. SF mått 36 och hjärtslagen 144/minut. Nu ligger hon helt där hon ska, fixerad och allt så nu kan hon komma när som helst!
Vi gick igenom andningen också, den går i tre "steg". I början ska man bara ta djupa, avslappnande andetag. När det inte hjälper länge ska man andas in genom näsan och och räkna till 1 och ut på 2 och 3 genom munnen. Det sista steget är samma som det andra bara att man gör det fortare.
1. In djupt genom näsan och ut genom munnen, avslappnande och lugnt.
2. Andas in genom näsan på 1 och ut genom munnen på 2 och 3.
3. Samma som ovan fast snabbare.
Barnmorskan sa att man brukar falla in i denna andningen vare sig man vet om det eller inte.

Nu går vår bm på semester så nu träffar vi kanske inte henne nån mer gång. Vi har en tid bokad den 14 juli, men då hoppas vi ju att vi har fått träffa bebis för längesen!! Så nu framöver ska vi ha en bm-vikarie, Marianne. Det blir säkert bra!Igår på förmiddagen fick jag jätte-förvärkar, var tvungen att ta en alvedon och gå och lägga mig en stund. Då gick det över... blev lite nervös där en stund... hon får gärna vänta iaf 1 vecka till innan hon kommer!
Vem vet vi kanske får en midsommarbebis. =)BB väskan är i princip färdigpackad, detta har vi packat ner än så länge (kommentera gärna om det är nåt vi har glömt!):

Till Babyn:
* 2 Bodys
* Tröja
* Strumpor
* Byxor, ett par med "inbyggda" strumpor och ett par utan.
* Pyamas
* Mössa
* Filt
* Dreggellapp som det står Linnéa på (rosa såklart!)
* Några blöjor

Toalettartiklar:
* Tandborstar o tandkräm
* Shampo & balsam & tvål
* Bindor
* Amningsinlägg
* Hårband & hårborste
* Hudkräm

Till Mamma & Pappa:
* Myskläder
* Underkläder
* Tofflor
* Morgonrock

Övrigt:
* MVC journal + förlossningsbrev
* Patientbricka & ID kort
* Laddare till kamerabatterier

Ska packas med:
* Kamera
* Mobilladdare
* Bilbarnstol
* Kakor, dricka och diverse att snaska på.


Vecka 38!

Nu kan hon komma när som helst, utan att räknas som för tidigt född!

I fredags var vi hos barnmorskan. Jens hade tagit halvdag så han kunde följa med :)

SF måttet var samma som sist, och bm sa att det kunde bero på att hon har lagt sig längre ner nu, hon var fortfarande inte helt fixerad utan lite ruckbar. Hjärtat slog med 144 slag/minut, har legat runt där hela tiden. Allting såg bra ut sa bm! Skönt! Jag frågade henne om kliandet på fötterna och hon sa att det kan bli så, och att man får försöka svalka dem med kalla tvättlappar eller så så gott det går. Om det nu inte fungerar så ska jag be henne om Tavegyl eller något när vi ska dit på onsdag igen.
Detta händer med baby i vecka 38:

I vecka 38 är medelkroppslängden  50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm.

Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft. 
Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds förre vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden.

Detta händer med mamman:

Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort.

Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov.Jag tror jag har blivit lite deprimerad. Humöret har svängt upp och ned nu några dagar. Jag blir inte irreterad så som i början av graviditeten, utan mer ledsen och känner att jag inte orkar göra någonting. Jag vill bara stänga in mig nånstans, inte prata med någon och kanske gråta en skvätt. Konstigt, för jag har inget att vara ledsen för direkt, men jag blir det ändå. Och jag känner att jag har så stor press på mig på nåt sätt. Jag måste ringa den och den personen, planera möhippa, packa BB väskan... inget vidare jobbigt egentligen, men för mig känns den minsta sak just nu som världens grej.. svårt att förklara.

Jaja, bara att hoppas att det vänder snart...Baby mår bra iaf, buffar som en liten galning. Sötnosen!

Magbilder!

Här är dagens magbilder! Försökte ta framför spegeln, blev la sådär, men man ser magen iaf (går knappast att undgå den ;) ) Tror jag spricker snart, hehe!


               

Älskar att vara gravid.... eller??!!

Jodå det gör jag allt, oftast! Men inatt var det riktigt jobbigt, fötterna var svullna (såg ut som klumpar), de kliade så jag blev galen, jag behövde kissa hela tiden och det gick inte att sova! Klockan 01:30 gav jag upp och läste ett tag istället, efter det fick jag sova några timmar iaf. Men fy...

Annars mår vi bra, baby busar en massa varje dag! När vi är ute i solen får jag ha en tubtop på magen för annars protesterar hon vilt, hon verkar inte alls tycka om solen. Så jag har en baotastor kritvit mage nu ;) Jag kommer sakna min mage sen, och sakna hennes rörelser, jag har blivit så van vid allt detta nu och tycker att det är så mysigt. Men då kommer jag ju ha henne här och det är 1000 gånger bättre!!

Just nu är det många känslor som kommer och går. Panik ibland, rädsla inför förlossning, ibland kommer ett konstigt självförtroende ("Klart att jag kan föda barn!!"), nervositet över att faktiskt bli mamma, lycka över att faktiskt bli mamma, sorgsenhet över att graviditeten snart är slut - vart tog den vägen??!! Och bara ett rus av alla möjliga glada känslor för allt vi kommer få uppleva framöver med vår underbara baby!

Jag ska lägga upp nya magbilder snart också, ska bara be Jens agera fotograf! :)

Nu är vi i vecka 37 (36+3)!

Detta händer med babyn i vecka 37:

I vecka 37 är medelkroppslängden 49 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3000 gr. Huvudets omkrets är 34 cm.

Från och med den här veckan är inte ditt barn för tidigt född. De mesta av lanugohåret är borta. Lungorna har mognat. Barnet sväljer fostervatten och kissar, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten.

Vid födelsen har ditt barn 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.

Detta händer med mamman:
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärthjud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet vid denna tidpunkt är 34.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången.
Ha det så bra allihopa!!


Tack!

Jag måste bara skriva ett inlägg och tacka Frida Carolin för hjälpen med min nya, fina design!

Tack så mycket, vilket lyft!!

image88

Kliar så jag blir galen!

Det kliar så under mina fötter! Men bara på kvällarna innan jag ska sova. Jag smörjer dem med svalkande fotkräm från apoteket, men det hjälper inte. Någon annan som haft sånt här kli? Vad ska man göra?

Fortsätter det såhär får jag ringa bm, läste att kliande kan vara tecken på att levern inte orkar bryta ner alla gallsyror som hormonerna bildar. Och det kan tydligen vara farligt för babyn som kan drabbas av syrebrist! Är man nära bf kan man bli igångsatt....

Hoppas det bara är kli p.g.a. värmen och svullna fötter!!!

RSS 2.0